Instalace klimatizace v panelovém domě?

Lze provést instalaci klimatizaci v panelovém domě?

Ano lze, montáž klimatizace se v dnešní době netýká jen komerčních prostor a velkých residenčních objektů, klimatizaci si můžete pořídit právě i do panelového domu.

Kterou klimatizaci vybrat do panelového domu?

Postup při výběru klimatizace do bytu v panelovém domě je velmi obdobný jako při výběru zařízení pro jakýkoliv objekt, budeme-li uvažovat, že se jedná o byt v klasickém panelovém domě, nejspíše budeme uvažovat o nástěnné splitové klimatizaci, parapetní jednotce nebo mobilní klimatizaci, kterou nedoporučujeme pro její hlučnost, neefektivnost a odvod vzduchu je většinou nemožné odvést jinak, než otevřeným oknem (což je nesmysl). Pokud Vás zajímá více podrobností jak postupovat při výběru klimatizace, můžete si také přečíst náš článek jak vybrat klimatizaci.

Zvolíme tedy splitové řešení (venkovní + vnitřní jednotka) a to nástěnnou klimatizaci nebo parapetní (podokenní nebo také konzolová).

Kam v paneláku s venkovní jednotkou?

Jednoduše na lodžii, venkovní jednotku můžeme pomocí montážních bloků nebo konzolí namontovat na balkón, odtamtud prostupem taháme potrubí a kabeláž do interiéru.

Prostup vyvrtáme například jádrovém vrtáním (naši montážníci používají jádrové vrtání HILTI).

Kde umístit vnitřní jednotku?

Vnitřní jednotku můžeme umístit například do obývacího pokoje, kde zpravidla trávíme nejvíce času nebo do ložnice, abychom při spánku měli pokojovou teplotu příjemnou.

Kudy taháme měděné potrubí v interiéru?

Nejčastějším a nejlogičtějším způsobem jsou plastové instalační lišty, kde k přechodům používáme speciální tvarovky, aby přechody byly co nejplynulejší a esteticky úhledné. Druhým způsobem je tahání vedení za zdí ze sádrokartonu nebo v drážkách, avšak si představte drážkovat do betonu, poněkud drastické.

Kam s odvodem kondenzátu?

Kondenzát z vnitřní jednotky můžeme odvést samospádem společně s potrubím ven na balkón, pokud nemůžeme využít gravitaci (samospád ve sklonu alespoň 1 cm na 1 m), můžeme využít čerpadlo pro odtok kondenzátu. S odváděním vody pomocí kondenzátu nejsme nějak zvlášť limitováni a zde se fantazii meze nekladou, můžeme taktéž vodu odvést ven nebo třeba napojit do odpadu.

Venku necháme vodu odkapat / vypařit dolů z balkónu nebo svedeme do sběrné nádoby, kterou následně vylejeme.

Připojení klimatizace do elektrické sítě

Nejčastějším způsobem je zapojení klimatizace pomocí "vidličky" do zásuvky, kabel můžeme hezky svést k zásuvce v elektrikářské liště.